Bana neden yazıyorsun diyorsunuz. Yazmak sözünüz kesilmeden yapabileceğiniz tek konuşmadır.
Jules Renard

18 Mart 2010 Perşembe

Açıklamalı Türkçe Sözlük 1

Aşk yaşamak
Magazinci dilinde.

Daha çok mankenler ve benzerleri için kullanılır. Aslında aşkı yaşamakla ilgisi yoktur. Tercümesi "bunlar bir süre birlikte takılacaklar, öyle fazla ciddiye falan almayın"dır.

Bayan
Maganda dilinde.

Evet bu bir maganda zarafetidir. Kadın demek alçaltıcı olduğundan bayan denir. Hatta daha iyisi de bağyandır. Nedense bazı kadınlar bile kendilerine bunu layık görürler. Doktora gidip çocuklarının olacağını öğrenen çiftin "Bebeğimiz bayan mı olacak?" sorusu bu deyişin tavan yaptığı yerdir.

Bu zarafetin türevleri arasında yahudiye yahudi, çingeneye çingene diyememek de vardır.

Sanatçı
Magazinci dilinde.

"Bayan" deme zihniyetinin bir benzeridir. Nedense şarkıcı demek ayıpmış gibi sanatçı denir. Oysa şarkıcı demenin hiçbir ayıbı yoktur. Sanatçı ise bambaşka bir şeydir . Tabii ki hem sanatçı, hem de şarkıcı olunabilir. Zaten makbulü de budur, ama ne yazık ki böylesi çok ender bulunur.

Bu meyanda iki soru: Başbakanın sanatçı davetindeki şarkıcıların kaç tanesi sanatçıdır? Gerçek sanatçılar böyle toplantılara neden çağrılmazlar, çağrıldıklarında da neden gitmezler?

Yakalanmak
Magazinci dilinde.

Mankenler, artistler vb.nın denize girerken fotografları çekilirse onlar yakalanmış olur. Sanki yasak veya ayıp birşey yapıyorlarmış gibi. Denize girerken üzerlerinde elbiseleri yerine mayoları varsa iş daha da ciddidir. Aynı şekilde arkadaşı veya sevgiliyle yemek veya sinema çıkışı görüntülenenler de yakalanırlar, suç işledikleeri için.

Proje
Sinemacıların, dizicilerin, tiyatrocuların dilinde.

Herhangi birşey tasarlanma safhasında projedir. Proje gerçekleştiği anda da artık film, dizi veya tiyatro oyunu yani yapıt olur. Oysa proje projelikten çıkıp yapıt olduktan sonra da nedense sevdalıları proje kelimesini kullanmaya bayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder