Bana neden yazıyorsun diyorsunuz. Yazmak sözünüz kesilmeden yapabileceğiniz tek konuşmadır.
Jules Renard

18 Mart 2010 Perşembe

Açıklamalı Türkçe Sözlük 2

Sayın
Politikacı dilinde.

Ankara ağzıdır. Politikacı esnafının ve onlarla haşır neşir bazı basın mensupları ile televizyoncuların severek kullandığı boş bir lakırdıdır. Sanıldığı gibi her zaman bir saygı ifadesi değildir. Bazen de içinden "şu adamı elime verseler ben ne yapacağımı bilirim pis herifi" derken de söylenir. Dolayısiyle hiçbir anlamı olmayan, manasız bir boş laftır. Derhal tedavülden kalkması gerekir.

Haddini aşmak
Politikacı dilinde.

Politikacılar kendi partisinden olup da saçmalayan arkadaşlarını kurtarmak için "Arkadaşımız haddini aşan bir açıklama yapmış" der. Bunun anlamı "Bizimki doğru dürüst meramını anlatamayan geri zekalı salağın biridir, ağzından çıkanın farkında bile olmaz"dır.

İfade etmek
Politikacı dilinde.

Biz ölümlüler, deriz veya söyleriz. Anlaşılan politikacılar böyle konuşmayı yeteri kadar etkileyici, oturaklı bulmamışlar ve "ifade etmek" lafını icad etmişlerdir. Bazen ağızlarından "söyledim" kelimesi kaçsa bile hemen düzeltir "ifade ettim" derler ve böylece çok fiyakalı olurlar. 

Özür dilemeyi bilmek
Politikacı dilinde.

Özür dilemeyi biliriz. E biliyorsan dile o zaman. Ama aslında onun kastettiği "Özür dilemek gibi bir kavramın mevcudiyetinin elbette farkındayım. Ama özür dilemek bizi bozar. Durup dururken niye özür dileyeyim ki. Nasılsa milleti uyutur, "özür dilemeyi biliriz" deyip hem dilemiş gibi yaparım hem de özür mözür dilemem..

1 yorum:

  1. Eline sağlık Dinç, enfes bir sözlük oluşuyor.
    Sevgiler.
    Selçuk

    YanıtlaSil